وکالت در عقد نکاح
مواردى كه هدایا پس از عقد نکاح قابل مطالبه است
یکی از شرایطی که هدیه داده شده را میتوان پس از عقد نکاح مطالبه کرد این است که مال مورد هبه ( بخشش ) باقى بوده و از بین نرفته باشد.
چنانچه پس از عقد نکاح، هدایایى از طرف زوجین یا بستگان آنها به طرف دیگر تقدیم شود، تنها در موارد ذیل هدایا قابل مطالبه و استرداد خواهد بود.
اول : مال مورد هبه (( مثل سکه و طلا و جواهر و غیره)) باقى بوده و از بین نرفته باشد. به عنوان مثال چنانچه هدیه یک دستگاه وسیله نقلیه بوده که از ناحیه زوج به زوجه اهدا شده و این وسیله در اثر تصادف یا آتشسوزى و امثال آن تلف شده باشد، قابل استرداد و مطالبه نخواهد بود.
در این فرض بر خلاف هدایاى قبل از عقد که گفته شد، حتى قیمت آن نیز با وجود اینکه از نوع هدایاى ذاتاً قابل نگاه داشتن است، قابل مطالبه نیست؛ چه بر اثر تقصیر متهب ( دریافت کننده مال هبه یا همان دریافت کننده هدایا ) تلف شده باشد و چه به دلیلی غیر از آن.
دوم : در صورتى که هبه از نوع معوض نباشد و چنانچه از نوع معوض بوده باشد، عوض داده نشده باشد.
به عنوان مثال واهب (کسی که هدیه داده ) شرط کند که در قبال وسیله نقلیهاى که هبه مىکند، یک دستگاه موتوسیکلت دریافت کند که در این صورت چنانچه واهب ( کسی که هدیه داده ) وسیله نقلیه را داده و موتورسیکلت را تحویل گرفته باشد، واهب حق رجوع به وسیله نقلیه را نخواهد داشت.
سوم : مال مورد هبه از مالکیت متهب (گیرنده هدیه و مال ) خارج نشده باشد.
به عنوان مثال چنانچه هدیهگیرنده وسیله نقلیه را فروخته باشد و یا طلا و سکه ای که در زمان عقد گرفته باشد را فروخته باشد یا از طریق به رهن دادن آن به دیگرى، آن را متعلق حق غیر کرده باشد ( مثلا طلا داده به کسی و پولی قرض کرده باشد ) واهب ( هدیه دهنده ) حق مطالبه مال مورد هبه را نخواهد داشت.
همچنین است زمانى که در مال مورد هبه تغییرى حاصل شده باشد که از حالت اولیه آن خارج شده باشد؛
به عنوان مثال شمش طلا تبدیل به سکههاى طلا شده باشد و یا مثلا دستبند و انگستر و سرویس جواهر تبدیل به سکه طلا و یا اتومبیل شده باشد که در این حالت مال مورد هدیه را نمىتوان مطالبه کرد. تبدیل مال به مال دیگر به عنوان مثال، تبدیل وسیله نقلیهاى که هدیه شده، به وسیله نقلیه تبدیل شده است..
بنابراین اگر زوج و یا بستگان زوج در زمان عقد سکه و طلا و جواهر به زوجه هدیه کنند و زوجه آنرا بفروشد و یا ان هدایا وجود نداشته باشد دیگر زوج نمیتواند دادخواست استرداد هدایای سر عقد را تقدیم دادگاه نماید .
تفاوت بین نکاح دائم و صیقه
چند تفاوت مهم و ارزشمند بین نکاح دائم و نکاح موقت (همان صیقه) در قانون خانواده که بصورت نکته ای باید بدانیم:
☑️در نکاح دائم مدتی وجود ندارد.
☑️در نکاح موقت الزاما باید مدت تعیین شود وگرنه نکاح باطل است.
☑️در نکاح دائم اگر مهر تعیین نشود در صورت نزدیکی مهر المثل تعلق می گیرد اما نکاح باطل نیست.
☑️در نکاح موقت اگر مهر تعیین نشود عقد باطل است.
☑️در نکاح دائم مطلقا برای زن نفقه است.
☑️در نکاح موقت علی الاصول برای زن نفقه نیست.
☑️در نکاح دائم بین زوجین وراثت برقرار است.
☑️در نکاح موقت وراثت منتفی است.
☑️در نکاح دائم عده طلاق ۳ طهر است.
☑️در نکاح موقت عده طلاق ۲ طهر است.
☑️عدم ثبت ازدواج دائم مطلقا جرم است.
☑️عدم ثبت نکاح موقت علی الاصول جرم نیست مگر:۱-باردار شدن زوجه ۲-توافق طرفین ۳-شرط ضمن عقد نکاح
☑️در نکاح دائم شرط خیار در مهر صحیح است.
☑️در نکاح موقت شرط خیار در مهر باطل است.