وکیل جرم سرقت در مشهد
سرقت چیست؟
سرقت جزو مهمترین و بزرگترین جرمها شناخته میشود و جزو جرمهای علیه اموال و مالکیت اشخاص است.
طبق ماده ۲۶۷ قانون مجازات اسلامی ، سرقت عبارت است از ربودن مال متعلق به غیر. البته به یک عبارت دیگر آن را ربودن اشیا بدون رضایت مالک است.
عنصرهای جرم سرقت
عنصر قانونی :
در صورتی که یک عمل در قانون و مقررات تعریف شده باشد و جزایی برای آن معین شده باشد، به آن عنصر قانونی گفته میشود. این عنصر برای همه جرمها لازم است و در صورتی که یک عمل طبق قانون جرم محسوب شود، میتوان شخص موردنظر را طبق آن مجازات کرد.
عنصر مادی :
برای وقوع جرم به یک عمل نیاز است. یعنی کاری باید صورت بگیرد تا جرم اتفاق بیفتد. عنصر مادی در جرمی مانند سرقت، رباییدن، جابهجا کردن یک شی است. البته این کار باید کاملا محرمانه و بدون رضایت مالک یا متصرف انجام شود.
عنصر معنوی :
قصد انجام یک کار خاص مانند: مالک شدن مال موردنظر به عنصر معنوی معروف است.
در واقع شخص یک سوء نیت عام مثل دزدیدن و یک سوء نیت خاص مثل برداشتن و مالک شدن دارد.
انواع سرقت
به طور کلی سرقت به انواع مختلفی مانند: سرقت اینترنتی، مسلحانه، سرقت در روز یا شب، سرقت ساده، مشدد و … تقسیم میشود. اما سرقت با توجه به نوع مجازات و ماهیت به دو نوع حدی و تعزیری تقسیم میشود.
سرقت حدی
مقدار مجازات این نوع سرقت در قانون تعیین شده است.
مجازات فرد سارق در سرقت حدی (بسته به مرتبه سرقت) به این صورت است:
الف) در ابتدا، قطع چهار انگشت دست راست
ب) دفعه دوم، قطع پای چپ از بخشی پایینی برآمدگی.
ج) دفعه سوم، حبس ابد.
د) دفعه چهارم، اعدام. (حتی اگر سرقت در زندان انجام شده باشد)
شرایط سرقت حدی:
شرایط این نوع سرقت بدین صورت است؛
– سرقت شبانه انجام شده باشد.
– تعداد افراد سارق ۲ نفر یا بیشتر باشد.
– ۱ نفر یا بیشتر حاوی سلاح ظاهر یا مخفی باشند.
– اگر افراد سارق از دیوار بالا بروند، حرز را شکسته یا کلید بسازند. حتی ممکن است این افراد از یک لباس یا عنوان مشخص استفاده کنند و و از محل سکونت برای کار و زندگی سرقت کنند.
– اگر وقت سرقت افرادی مورد آزار قرار بگیرند.
– اگر سرقت مسلحانه باشد یا در حین سرقت آزار و اذیتی انجام شود، حداکثر مجازات اعمال خواهد شد. ممکن است شخصی وسایل عمومی یا دولتی را سرقت کند. در این صورت نیز به اشد مجازات محکوم میشود.
سرقت تعزیری
مقدار مجازات این نوع جرم معلوم نیست و بستگی به نظر قاضی دارد.
مجازات فرد سارق در سرقت تعزیری به این صورت است: حبس از ۳ ماه و ۱ روز تا ۲ سال به همراه ۷۴ ضربه شلاق
البته ممکن است که جرم همه شرایط و لزومات سرقت حدی را نداشته باشد. در این صورت کافی است که در وقت سرقت موارد زیر نجام شده باشد تا مشمول سرقت مشدد شود. در این صورت مجازات رد مال، ۵-۲۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق است.
مشخصات مال سرقت شده
مال دزدی میبایست یک سری ویژگی داشته باشد تا آن را به عنوان مال مسروقه بشناسیم. این خصوصیات در ادامه بیان شدهاند:
– مال دزدی موردنظر از دسترس و مالکیت صاحب خود خارج شده باشد و تحت تصرف فرد سارق درآمده باشد.
– مال دزدی باید شی باشد و بتوان آن را جابهجا و منتقل کرد.
– میبایست مال موردنظر در زمان سرقت متعلق به یک فرد دیگر باشد.
وظیفه وکیل سرقت چیست؟
وکیل سرقت یک پرونده سرقت را قبول میکند و طبق آن جرم یا بیگناهی متهم را با توجه به ماده و تبصرههای قانون مجازات اسلامی به اثبات میرساند. وجود یک وکیل سرقت در صورت وجود جرایم بسیار ضروری به نظر میرسد.
یک وکیل آگاهی کامل از قانون و مقررات دارد و قادر است مقدار فرد سارق را با ارائه توضیحات و دلایل کافی و کامل کمتر کند. از آنجایی که این کار در توان متهم یا افراد دیگر نیست، اهمیت وجود یک وکیل بیشتر میشود. وکیل از شخص مالباخته دفاع میکند و سرقت یا خیانت یا عدم آن را در امانت را به اثبات میرساند. البته وکیل میتواند تمام تلاش خود را برای بازگشت مال دزدیده شده به مال باخته انجام دهد و البته سارق را به مجازات برساند.
یک وکیل باید عناصر و موارد جرم را به خوبی بداند، بتواند به خوبی دفاع کند و لایحهنویسی انجام دهد. در این صورت میتواند از موکل خود دفاع کند و مراحل مختلف را به راحتی و بدون مشکل طی کند. لازم به ذکر است که طی این مراحل وکیل نباید جا بزند و خسته شود.
بلکه با انرژی و شوق بیشتر برای پیروزی در پرونده تلاش کند.
روش ثابت کردن جرم سرقت
روشهای ثابت کردن جرم سرقت، شهادت شاهدان، اقرار متهم، ضبط صدا یا فیلم و … است. در ادامه روشهای ثابت کردن هر مورد شرح داده میشود.
روش های اثبات سرقت حدی:
این نوع سرقت توسط روشهای زیر ثابت میشود؛
– هر گاه دو مرد عادل شهادت دهند.
– اگر فرد سارق دو بار اقرار پیش قاضی اقرار کند. البته باید شخصا قرار كننده مختار، بالغ و عاقل باشد. (در صورتی که شخص سارق یک بار پیش قاضی اقرار کند، باید مال را به صاحبش بدهد، اما حد بر او جارى نمى شود).
– علم شخص قاضى
– در صورتی که در مورد دفاع در جرم سرقت برای فرد متهم، اثبات سرقت توسط شاکی یا رد اتهام سرقت به کمک احتیاج دارید، از کارشناسان حقوقی و وکلای مجرب موسسه حق جویان کمک بگیرید. این عزیزان با تجربه عالی و کامل خود میتوانند به شما کمک کنند.
شرایط تحقق جرم سرقت چیست؟
شخص سارق میبایست از روی عمد و عالمانه سرقت را انجام دهد و قصد شوخی نداشته باشد. پس اگر شخص به اشتباه یا از روی شوخی این کار را انجام دهد، سارق محسوب نمیشود. اگر فرد قصد انجام این کار را نداشته باشد، سرقت محسوب نخواهد شد.
شرایط یک سرقت مسلحانه این است که وقتی شخص سارق در حال انجام عمل سرقت میباشد، سلاح ظاهری یا مخفیانه به همراه داشته باشد.
روش ها و دلایل اثبات جرم سرقت
برای ثابت کردن سرقت میتوان به وسایلی که در حین وقوع جرم بر جای مانده است استناد کرد.
همچنین وسایل ارتکاب جرم، کلید و وسایل شکستن حرز میتواند برای اثبات جرم مورد استفاده قرار بگیرد.
پس باید برای اثبات جرم باید به سلاح، وسایل باقی مانده، تعداد سارقان و … توجه کرد تا بتوان سارق را شناسایی کرد یا به اثبات رساند. البته میبایست بین زمان وقوع جرم، مکان و شاکیان ارتباطی وجود داشته باشد تا بتوان جرم را به اثبات رساند.
پس از جمعآوری دلایل و مستندات، شهادت شهود، گزارشهای پلیس و بررسی آثار جرم، فیلمهای ضبط شده از دوربینهای مداربسته، ثبت شکایت، رای دادگاه صادر میشود و در نهایت قاضی حکم موردنظر را ارائه میدهد. در این میان وکیل سرقت میتواند به خوبی به یکی از طرفین شکایت کمک کند.